diumenge, 6 de maig del 2012

Per què ens preguntem les coses? Què ho afavoreix?



A partir de la meva pròpia experiència me n’he adonat que la majoria dels infants de 2 anys s’ho qüestionen tot. Davant de gairebé tot fan la pregunta als adults de “per què? La relació que s’estableix amb els adults i les respostes que obtenen són clau per continuar-se preguntant els fets, vivències, ... al llarg de la vida.
Actualment, com a estudiant adulta he observat que depenent de la resposta del professor/a que obtenen els alumnes i el grup en les seves propostes i dubtes, decideixen continuar fent preguntes o abandonar. Si opten per la primera opció la classe esdevé dinàmica i rica, i si opten per la segona acaba sent avorrida i unidireccional.
Els fets que condicionen aquestes actituds són el tipus de respostes obtingudes pel professor/a. Normalment, si aquest últim no aprofita les aportacions (ja siguin preguntes o respostes) dels seus alumnes per valorar-las i extraure nous coneixements, i a que també siguin de profit pels companys, el que provoca és l’abandó a compartir el pensament.
Als primers anys els nens/es també deixen de formular tantes preguntes, però si en canvi, és al contrari, te n’adones que com a adult que cada vegada t’és més difícil de donar-los una bona resposta. És en aquest moment quan toca donar autonomia pròpia als infants, perquè puguin trobar respostes per ells mateixos. Si els és difícil, l’adult ha de poder oferir ajuda , i si és en el context classe, ha de demanar ajuda als altres alumnes. Personalment penso que és una bona manera de començar el treball cooperatiu i d’engrescar a tenir ganes d’aprendre
El compromís del mestre amb els seus alumnes és necessari i imprescindible per treballar d’aquesta manera i cercar el seu propi enriquiment i el dels nens/es.