dilluns, 26 de novembre del 2012

Podem ser com volem nosaltres

Avui a l'assignatura de necessitats educatives especials hem estat parlant en grup molt reduït (tot un luxe a la Universitat de Barcelona, ja que érem sis persones i la mestra) sobre diversos temes com: l'entrevista a l'escola, la família, nosaltres mateixes i també de com hem d'actuar davant de segons quines situacions que es donen a l'aula.
La Núria (mestra) ens ha fet reflexionar sobre la formulació de les preguntes i de com el que diem ajuda a les persones a reflexionar sobre el que fan i donar el primer pas cap al canvi, o tot el contrari, a quedar-se com estan.
Crec que aquestes estratègies diferencien uns mestres d'altres, i també els alumnes. És curiós, quan entres per la porta d'una escola i t'hi estàs unes hores, i perceps sensacions molt diferents depenent de l'escola on estiguis. Te n'adones que els nens són diferents a unes escoles que a d'altres. A mi m'agraden aquells nens que tenen ganes d'aprendre, que estan entusiasmats amb el que fan i que t'ho expliquen i t'ensenyen.
La Núria ens ha dit "El treball amb preguntes és molt més efectiu" referint-se a l'entrevista que nosaltres hem representat sobre un nen amb mals comportaments a casa i pares separats. La mestra (fictícia) aconsellava a la mare (que tenia una nena d'un mes d'una altra parella) que potser estaria bé que dediqués una petita estona al dia al nen, per tal de que es sentís atès per ella en exclusivitat. Segons la Núria, hagués sigut més efectiu preguntar-li a la mare: Què creus que podries fer? Quines estones tens lliures? Penses que això li anirà bé al teu fill? De manera que ella reflexionés sobre la seva situació i trobés solucions, i agafi el compromís cap el canvi. Doncs sí, suposo que no hi ha compromís més gran que el que fas amb tu mateix.
Doncs a l'escola hauria de ser més o menys el mateix, no? Hauríem de donar l'oportunitat de que els infants poguessin comprometre's amb ells mateixos. Hi ha escoles on asseguren més aquesta capacitat de decisió i d'autonomia que altres, i d'això te n'adones quan estàs una estona a una escola.
Per acabar vull esmentar una altra frase de la Núria: "Podem ser com nosaltres volem". En realitat, aquesta frase va relacionada directament amb aquesta capacitat que acabo d'esmentar, a més d'altres, i també amb la capacitat de mirar d'una altra manera i dels valors pels que apostem. Llavors, creieu que a les escoles es treballa en aquesta direcció? O en una altra? I llavors penso: I a mi com m'agradaria treballar-hi? I com ho puc aconseguir?